Ce este “eroarea gamblerilor”? Ei bine, este vorba in principal de perceptia ca evenimentele individuale care nu au nicio legatura au o relatie intre ele. Un exemplu ar putea fi daca rotiti o moneda sau daca un numar rosu apare pe ruleta sau nu a fost introdus nici un numar mai mare de 30 pe loterie nationala. Daca aruncati o moneda obisnuita si ajunge la capete sau daca ati replicat acel eveniment de cinci ori si a iesit capetele de cinci ori, atunci rezultatul aruncarii sase nu ar avea nicio legatura cu cele cinci aruncari anterioare.
Nici cinci cifre rosii nu sosesc la ruleta. Acest lucru nu trebuie confundat cu faptul ca o echipa de fotbal pierde cinci meciuri consecutive, deoarece acest lucru se datoreaza leziunilor, greselilor tactice facute de manager sau pur si simplu neajutorate. Pe scurt, acestea pot fi motive care au un impact real asupra rezultatelor.
Atunci cand nici un astfel de impact nu este posibil, atunci orice secventa este observata trebuie sa fie pur intamplatoare si nimic mai mult. Cu toate acestea, este uimitor cat de distorsionate sunt de fapt milioane de vizitatori in ceea ce priveste probabilitatile. Daca ati intrebat un individ care tocmai a fost martor la cinci rosii pe ruleta pentru a dicta cotele de rosu care sosesc pe urmatoarea rotire, o persoana cu adevarat stupida poate ajunge la o concluzie de mai mult sau mai putin de 50%, in functie de viziunea sa asupra secventei.
Un sportiv sportiv mai educat ar sti ca a fost inca practic chiar bani (luand in considerare marginea casei pentru zero). Cu toate acestea, ar fi uimitor cati dintre acesti jucatori “educati”, in ciuda faptului ca sunt inca bani, ar merge si pariau pe negru din cauza opiniei denaturate ca mediile trebuie sa echilibreze ceva timp.
Ei inca o vad ca pe o propunere de bani egal, dar totusi opiniile lor despre probabilitati si variante sunt extrem de limitate. Se asteapta ca acest “proces de mediere” sa se intample pe termen scurt. In realitate, desigur, este nevoie de o marime mare a esantionului chiar si pentru acest proces. Sa spunem ca ati fost martorii unei uimitoare douazeci de negri consecutive pe ruleta. Apoi, estimati ca, desi urmatoarea rotire este chiar banii, trebuie sa inceapa sa se corecteze astfel incat sa se atinga un echilibru de 50/50.
Deci, incepeti sa va sprijiniti rosu, dar nu faceti bani si sunteti stompati de ce. In primul rand, alergarea a douazeci de negri succesive ar putea fi, in sine, o corectare a unei secvente de rosii pe care nu le-ati vazut. Dar chiar daca acceptam ca secventa de douazeci de negri a dus la un excedent de numere negre peste cifrele rosii cu o cifra de douazeci, chiar si acest proces ia milioane de rotiri.
Dupa 1000 de rotiri am putea avea un rezultat de 510 numere negre si 490 de numere rosii, astfel incat secventa de 20 de numere consecutive negre nu a fost egalata in acest interval de timp. Dar acest lucru nu inseamna ca nu va iesi la suprafata, inseamna doar ca marimea esantionului nu este suficient de mare pentru ca secventa sa se ridice corespunzator. Sau ai putea avea secventa de alergare de 20 care se intinde la 40 de cand am vazut 1000 de rotiri.
Acest lucru ar insemna ca au mai ramas mai multi negri decat rosii in urmatorii 980 de rotiri dupa ce au vazut o lunga serie de 20 de negri consecutivi. Nu este vorba decat de urmatoarele 1000 de rotiri sau de cateva serii de numere, multe mii de rotiri pe linia pe care aceasta serie o corecteaza.
2019-06-02